Wednesday, August 10, 2011

ketupat sotong

Sotong dah jadi ketupat??? hahaha... tak lah... ni nama kuih yang famous kat pantai timur especially kelantan... 

Bahan2:

1. Sotong.
2. Santan.
3. Beras pulut.
4. Gula kerek / nisan.
5. Garam.
6. Lidi.

Cara2:

1. Rendam beras pulut 2 jam sebelum tu.
2. Masukkan beras pulut dalam sotong.
3. Tutup dengan kepala sotong semula dan cucuk dengan lidi, guna 2 lidi, cucuk silang. (hahahahhaha...macam lawak plak ayat ni)
sotong yang dah keras sebab dapat tulang belakang baru iaitu beras pulut didalamnya...hahaha
4. Letak sotong yang dah gemuk dengan beras pulut tadi dalam santan.
5. Masukkan gula kerek dan secubit garam (yang ni pandai2 la ye, ikut kuantiti masakan).
6. Buka api dan biarkan masak.

No comments:

Post a Comment