Wednesday, August 10, 2011

percik

Ni cara2 nak buat kuah percik... Boleh di aplikasikan untuk ikan atau ayam... 

Bahan2:

percik ikan... ikan ni tengah cakap ngan kawan dia.
1. Lauk ikan atau ayam. (optional, boleh goreng dulu atau bakar)
2. 4-5 biji bawang merah.
3. 3-4 bawang putih.
4. Halia 2-3 hiris.
5. Lada kering.
6. 2 batang serai.
7. Santan.
8. Asam jawa.
9. Gula kerek/nisan.
10. Garam.

Cara2:

1. Kisar bawang merah, bawang putih, halia, dan cili kering.
2. Masukkan bahan yang dikisar tadi dalam santan dan jerang.
3. Masukkan asam jawa dan serai (serai tu ketuk dulu ye).
4. Masukkan gula kerek dan garam.
5. Bila dah siap, masukkan lauk dan biarkan didih 4-5minit.
6. Siap.

ni kuahnya, nak asing ngan lauk pun xpe...baru lambat basi.
ikan yang diletak kuah sikit2...hehehe

No comments:

Post a Comment