Thursday, July 14, 2011

menunggang kuda


Baru2 ni saya berkesempatan pergi ke tempat kuda... tempat kuda??? Macam ada tak kena... hahahaha.... yang pasti tempat tuh tempat orang bela kuda, jaga kuda dan tempat orang menunggang kuda lah... betul la kan tempat kuda?? hahahaha.

bersebelahan sekolah tanjung lumpur.
penjaga kuda nak pasang pelana pada kuda.
dah siap pasang pelana, kuda is ready to ride... nama kuda ni MAKITA.


takde gaya lansung pun naik kuda... hahahahaha.... kuda ni tak minat kat saya sebab kuda pompuan... so, die xde semangat...cousin saya yang pandai naik kuda... naik je, tunggang tak pandai... hahaha... (terer jugak la sebnanya)salah seorang penjaga kuda jugak ni, kat kandang kuda.
ni CHICK... kalau lah ada model kuda, sure die dah jadi model, tinggi lampai kuda niyh.

ni pulak saya yang ambil gambar sendiri kat kandang kuda... xde orang nak tolong snap kan...nak suruh kuda, kuda x pandai.
kuda paling senior kat situ... sepupu saya kata kuda ni lah yang paling seksi... ish3...teruk betul...tapi memang betul pun, kuda ni cantik, tak dimamah usia... hakhakhak...awet muda.

Apa yang saya dapat pada hari itu:
1. Menunggang kuda ada 4steps : walk, throp, chanter, gallop (tak tahulah ejaan betul ke tidak).
2. Kos sara hidup kuda ni tinggi.
3. Berbuat baiklah dengan semua makhluk Allah termasuklah haiwan... contohnya: kuda ada juga hari2 cuti dia, tak nak kasi kuda penat.



video

4 comments:

  1. best2. nanti nak aziz belajar berkuda ngan aunty syuha la :)

    ReplyDelete
  2. sebelum naik kuda, aziz kena blaja naik kambing dulu kat rumah aunty~

    ReplyDelete
  3. kalau nak naik kuda kenalah betul2 sebab sunnah.bukan setakat naik tapi kena tau cara2 pasang saddle,pegang rein,macam mana nak command dan yg paling penting penjagaannya itu semua kena belajar, jangan hanya nak tunggu trainer bawa kuda kpd kita je....

    ReplyDelete