Wednesday, December 31, 2014

ketuban darah

hello.....!!!! hari ni dah 10 hari bersalin... dan hari ni 31 disember 2014... dan 4 bulan jugak tak tulis entry.... punyalah hari tu lepas kahwin, mengandung bercita-cita nak tulis entry banyak2 sebagai kenangan....errmmm...hampeh!!! laptop pun malas nak buka...

kali ni nak cerita pasal tanda-tanda nak bersalin... semangat ni... kihkihkih... aku last period 26.03.14. maka bila dikira baby aku akan lahir pada 2 Jan 2015 (melompat2 happy sebab tahun baru), tapi masa buat scan, first scan tarikh yang doketor bagi 30 Disember 2014 (terdiam jap)... akhirnyaaaa tahun... so, bila orang tanya susah aku nak jawab ujung tahun ni or awal tahun depan... sebab tarikhnya bagai telur dihujung tanduk... hahahahha...

Alkisahnya, masa 20 Disember (38w 5d) pukul 8 pg pergi tandas, ternampak setitik darah fresh... wow, amazing!! so, senyap je dulu... sebab tak sure, ke darah dari benda lain ke... 930pg, gi toilet lagi, keluar 3 4 titik fresh blood... arrrghhh...ye dah ni kot tanda...tapi based on my umi cakap, kalau keluar darah ada lendir2, ni takde lansung... nak kata sebab 'hubungan', takde la pulak dalam masa terdekat...(sori la, open sket)... aku pun gitau umi... umi pun tanya la darah camne, aku pun cakap la fresh blood, takde lendir2...

Pastu terus la ade setitik dua fresh blood masa petang and malam sekali lagi... terfikir jugak, ke uri aku terbuka (abruptio placenta)???... sebab fresh blood kan... pastu malas fikir banyak2...berakhirlah hari itu...

Esoknya, bangun pagi....aaahaaaaa..... ada lagi, tapi kali ni berlendir...yes! itu dia 'show'... my umi cakap memang tak dan tahun baru dah ni...hukhukhuk... dan waktu yang sama juga, 4 kali sehari juga bloody show tu ada... bloody show tu macam hingus yang dikacau darah...boleh ke explain camtu? hahahhahahaha... tapi perut tak sakit... ada contraction, but very very minimal pain... macam braxton hick je...cuma yang bezanya, contration tu datang rythmicly... 15 min sekali... tapi memang tak sakit, and sekejap je durationnya macam 5-10seconds... and during this 2 days, i am still active, doing my daily routines... umi tanya, ada sakit belakang??? dekat punggung??? takde!!! kawan aku cakap pun kalau nak bersalin memang one of the sign sakit kat situ... ermm..show dah ada, tapi tak sakit... so aku assume BUKAN MASANYA NAK BERSALIN LAGI... bila tengok keadaan tu, umi aku pun cakap, main2 kot, sempat tahun baru... pulak dah... hahahahahahhaha... aku pun searching here and there.... internet la basicly tengok pengalaman ibu2 kan and mostly paling lama, maximum 3 days... then, bersalin....

Waktu kuar show first time tu, hari Sabtu, 8 pg... aku bagitau kakak sulong yang duk KL... Dia pon balik hari tu jugak, sebab confident esoknya dapat tengok anak saudara baru... aku pulak "takyah balik la, tak sakit ape pun dan memang aku tak percaya pun akan bersalin dalam masa terdekat ni... perasaan tu belum ada". Tapi memang kebanyakannya kalau dah ade show tu dalam masa 24h tu beranak la. Husband aku dah debar, panic jugakla first time aku gtau dia dah ade tanda nak bersalin. Dah habis dah dia simpan baju2 baby nak bawa sepital...

AND aku pulak masih blur, bloody show ada, tapi kenapa tak sakit ni?? betul ke nak bersalin ni?? bila?? yeke masa terdekat?? ke main2?? begitulah persoalannya...

Dan aku tahu, umi aku dah lain dah nampak mimik muka dia, sebab biasa orang dulu-dulu cakap ketuban darah ni sakit beranak berbanding ketuban air... Basicly, ketuban darah ni blood show yang kuar dulu... Ketuban air ni selaput air yang melindungi baby pecah dulu and turun sebagai air... (aku dulu tak faham jugak orang duk kata ketuban darah and ketuban air, tapi bila dah lama2, oooo....ini maksudnya orang dulu2 kata)....

Disebabkan orang kata sakit la aku pun takut jugak.... macam mana la nanti, menanggung kesakitan..... sakit macam mana lah nanti... and setakat 2 days, perut masih tak sakit, ke berminggu sakit baru akan bersalin??? banyaklah jugak fikirnya...

And esoknya, taraaaaaa..... aku dah bersalin....heheheh... 48hours after first bloody show....

Bersambung lagi okay...

Moral of the story: Pengalaman sendiri lebih berharga!

No comments:

Post a Comment